Relaţii bilaterale

Relaţii economice

Ambasada a acordat o atenţie specială dezvoltării relaţiilor economice bilaterale, în condiţiile în care semnalele politice s-au lăsat aşteptate, iar România şi Sudanul s-au aflat, în proporţii diferite, într-o zonă de turbulenţe financiar-economice. Schimburile comerciale şi cooperarea economică bilaterală au trebuit să se adapteze la realităţile din R.Sudan, după ce Sudul a devenit independent, la 9 iulie 2012, luând în considerare faptul că, prin secesiune, Sudanul a pierdut cca 75% din veniturile sale din petrol. Pentru compensare, R. Sudan a luat măsuri, pe de o parte prin creşterea producţiei de petrol de la 100000 barili în prezent la cca 350000 barili în următorii 3-4 ani, trecând la exploatarea zăcămintelor din Darfur, Al Jazeera, Kordofan şi Red Sea, precum şi prin dezvoltarea mineritului (în special aur) şi agriculturii. Ministerul petrolului a pus la licitaţie concesionarea a şase noi block-uri petroliere: 14 şi 18 de la graniţa cu Egiptul, 12B din Darfur, 15 la Marea Roşie (onshore şi offshore) şi 8 şi 10, sud de Khartoum şi Est Sudan. În statul Khartoum, unde se află situată şi capitala, s-au făcut investiţii importante de dezvoltare, prin ridicarea unor noi construcţii, poduri, drumuri asfaltate, un ritm mult mai slab observându-se în celelalte regiuni ale Nordului. S-au construit noi reţele electrice, noi spitale şi noi şcoli.  Investiţiile din Golf, în special din Qatar şi Arabia Saudită, dar şi din Turcia, au continuat să crească, ajungând la trei miliarde USD în 2011. Qatarul a devenit principalul investitor străin, cu cca două miliarde USD investiţi în industrie (inclusiv fabrici de procesare produse agricole în Sennar şi Kordofanul de Sud), agricultură şi creşterea animalelor, bănci şi afaceri imobiliare, creându-se astfel cca 3000 noi locuri de muncă. Investiţiile străine ar fi putut fi mult mai mari, dacă Sudanul ar fi dispus de o infrastructură fizică mai dezvoltată şi de o o hartă a investiţiilor, care să arate clar oportunităţile de afaceri.

Există în dezbaterea instituţiilor abilitate un program naţional de dezvoltare a Sudanului pentru următorii cinci ani (2012-2016), acordându-se prioritate industriei, agriculturii şi învăţământului.

 Ambasada României şi-a concentrat eforturile în direcţia încheierii unor contracte importante în domeniul cooperării industriale, încurajând schimbul de misiuni economice (în 2011 în număr de opt: două dinspre România şi şase dinspre Sudan).

 În 2011, Ambasada a organizat două simpozioane cu oameni de afaceri din Sudan şi România, unul la Oficiu, celălalt la Federaţia Oamenilor de Afaceri din Khartoum; s-au realizat vizite la miniştii agriculturii, industriei, comerţului exterior şi petrolului, stabilindu-se un calendar de vizite în şi din România. Ambasada României a încercat organizarea unui Forum economic „Ziua României”, în servicii petroliere, împreună cu SUDAPET, compania naţională de petrol a Sudanului, în octombrie 2011, care a trebuit însă să fie amânat pentru 2012. Desfăşurat între 21-23 februarie 2012, la hotel Rotana din Khartoum, acest Forum, organizat sub auspiciile Ministerului Federal al Petrolului din Sudan şi Ambasadei României la Khartoum, s-a bucurat de participarea a 27 de companii din România din domeniile petrolului, energiei şi construcţiilor, multe lideri de piaţă, şi a peste o sută de firme şi agenţii locale, fiind considerat drept cea mai importantă manifestare economică în relaţiile bilaterale.

Şi ca urmare a implicării active a Ambasadei, care nu mai dispune de un consilier economic din ianuarie 2008, comerţul bilateral a crescut de la 6,01 milioane USD în 2010, la 7,79 milioane USD în 2011 (deci cu 129,62%),  în totalitate export românesc de componente nave fluviale, cereale, produse chimice anorganice, maşini şi aparate electrice, materiale plastice şi obiecte din materiale plastice şi cauciuc, textile, piei, lemn etc. Pentru 2012 se preconizează depăşirea a 23 de milioane USD în comerţul bilateral.

 În prezent sunt în progres următoarele proiecte: realizarea unor rezervoare de melasă şi motorină la Kenana Sugar comp.şi White Nile comp., exportarea în Sudan de instalaţii petroliere de la Târgovişte şi Câmpina, creşterea exportului de piese de mecanică fină de la Sinaia către firma sudaneză Diesel El Nile din Khartoum, participarea RomElectro la licitaţiile pentru linii de înaltă tensiune şi substaţii organizate de către Ministerul Energiei Electrice şi Baraje din Sudan.

 

The European Union Delegation to Sudan issues the following statement in agreement with the EU Heads of Mission in Sudan

11.05.2014

The European Union Delegation to Sudan noted with concern the reports of aerial bombardments on 1 and 2 May 2014 of the Mother of Mercy medical facility in the …

Festivalul de film european

10.11.2013

​În perioada 21-28 noiembrie 2013, la Khartoum se va desfăşura Festivalul de film european. România va fi reprezentată la acest eveniment de filmul…

1 Decembrie

01.11.2013

Ambasada României în Khartoum primeşte sugestii pentru marcarea Zilei Naţionale. …